Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akhal Teke

2018.09.29

A(k)hal-Teke

Származási helye: Türkmenisztán

Marmagassága: 152-164 cm

Vérmérséklete: Melegvérű

A sokoldalúan használható sport- és szabadidőló a türkén nomád törzs (teke) nevéből kapta. Annak ellenére, hogy Türkmenisztán sztyeppéi és sivatagjai nyáron perzselően forrók, télen pedig jéghidegek, a törzsek lovaikat egész évben betakarva tartották Az őshazában a mai napig hét tradicionális takarója van, külön névvel ellátva. Az arab lovakhoz hasonlóan ők is gazdájuk sátrában alhattak. 

Az Akhal-Teke lovak természetes fémes csillogású szőrzetükről is ismertek. Azt viszont kevesen tudják, hogy minek is köszönhető ez a jellegzetes ragyogás. Az  szőre különleges, rendkívül finom struktúrával rendelkezik. Fényét a szőrszál közepén található átlátszatlan részek csekély mennyisége vagy teljes hiánya adja. A szőr közepe így szinte optikai szálként viselkedik. A legtöbben az "Akhal-Teke" hallatán valószínűleg aranyosan csillámló lovakra gondolnak. A fakó, palomino, cremello és perlino színek valóban ebbe a kategóriába esnek. Azonban az Akhal-Teke fajtának rengeteg színváltozata létezik a szinte kékbe vagy lilába hajló feketétől a gyönyörűséges almásszürkén át az élénk mahagóni pejig. 

Ez az "álomló" még ma is csak olyan lovasok kezébe való, akik el tudják nyerni a bizalmukat, igazi kapcsolatot szeretnének teremteni velük, különben az amúgy kezes fajta a makacs, önfejű oldalukat mutatják, mintegy emlékeztetve a vadon követelte kitartáshoz és túléléshez nélkülözhetetlen jellemvonásaikra.

Rendkívül sokoldalúan használható, az Akhal Teke a lovak agara. Szikár, de acélos felépítésű, páratlanul kitartó, és nagyon gyors lófajta. Hosszútáv lovagláson bizonyított teljesítménye tette híressé, az egykori Szovjetunió területén 4300 km utat tett meg Aschbad és Moszka között. 84 nap alatt teljesítette a távot, ebből 360 km-t 3 napon kersztül tette meg szomjan a Karakum-sivatagon keresztül. De díjugratásban és díjlovaglásban is remekelnek, utóbbiban több olimpiai aranyérmet is maguknak tudhattak.

Forrás: Lovak kézikönyve, Lovasok.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.